A Számviteli törvény 2015 évi módosításával megváltozott a mérleg és az eredménykimutatás előírt tagolása. A mellékelt dokumentumokban az új szerkezet található, ezt a 2016-os üzleti évre kell először alkalmazni. A 2016. évben induló üzleti évről készített beszámolóban azonban a 2015 évi beszámolót is ebben a szerkezetben kell majd feltüntetni az összehasonlíthatóság érdekében.

Változások:

  1. Megjelenik a jelentős tulajdoni részesedés fogalma. Ez olyan 20 százalékot meghaladó részesedés, amely nem minősül kapcsolt vállalkozásnak. Az ezekhez kapcsolódó mérlegsorokat külön kell kimutatni. Ez vonatkozik a részesedésekre, kölcsönökre, követelésekre.
  2. Megszűnik a mérleg szerinti eredmény fogalma, a jövőben az eredménykimutatás az adózott eredményt vezeti le és az adózott eredmény szerepel a mérlegben.
  3. Megszűnik a B. típusú eredménykimutatás.
  4. Megszűnik a rendkívüli eredmény kategória, ezért a rendkívüli tételek az egyéb bevételek, ráfordítások, illetve a pénzügyi bevételek, ráfordítások közé tartoznak majd. Emiatt a szokásos vállalkozási eredmény fogalma is megszűnik.
  5.  Külön soron kell bemutatni a részesedésekből származó ráfordításokat, árfolyamveszteségeket.

Az alábbi oldalakon megtekinthető a 2016-tól érvényes számviteli mérleg és eredménykimutatás:

Számviteli mérleg 2016

Eredménykimutatás 2016