A kötetben a számlaösszefüggések logikája és a számvitel alapjai kerülnek előtérbe. A módszer kialakításhoz a szerző hosszú évek során gyűjtött vállalati tapasztalatai vezettek: nem-pénzügyi vezetőkkel, műszaki kollégákkal folytatott beszélgetések érlelték ki, melyek során szükség volt arra, hogy a pénzügyi folyamatokat hétköznapi szóhasználattal, érthető formában ismertesse. Ez a szemlélet segít abban is, hogy a számvitellel most először találkozó diákok könnyen elsajátíthassák a számviteli alapismereteket.

A kötet célja, hogy segítsen összebarátkozni a számvitellel és készségszintre fejlessze a könyvelés alapjainak elsajátítását. Megmutatja, hogy a számvitel nemcsak hasznos – hiszen elkerülhetetlen a vállalatok életében – hanem nagyon is logikus dolog. Az összefüggések felfedezése felér egy kalanddal.

Az alábbi néhány oldal ízelítőt ad az újszerű pénzügyi számvitel könyv stílusából, hangulatából és a tárgyalt témakörökből.

Előszó

Tartalomjegyzék

Mire jó a számvitel?

Egyensúlyban vagyunk?

Csíkokra vágva

Mi az a számla?

Csoportosítunk, szabványosítunk

Megalakult a cég!

Anyagias könyvelés

Mit csinál Margitka és Gézu?

Érték a hullámvasúton

Miben különböznek a forrásszámlák?

És máris vásárol…

Szilveszter éjjelén

A 2016-tól érvényes számviteli mérleg

A 2016-tól érvényes eredménykimutatás

A számvitel alapjai vállalkozóknak, vállalati vezetőknek

A vállalati életben számos olyan szakemberrel találkozunk, akik eredetileg nem pénzügyi-számviteli pályára készültek, de mindennapi munkájuk során rendszeresen ilyen kérdésekkel szembesülnek. Egy vezetőnek meg kell határoznia az általa irányított szervezet költségvetését, ehhez ismernie kell a különböző költségnemeket és azok jellemző tulajdonságait. Nyomon kell követnie a szervezet pénzügyi eredményeit is, ehhez jelentéseket kap a könyvelésből, amelyek értelmezése a számvitel alapjainak ismeretét igényli. A terv- és tényadatok összehasonlítása, az eltérések elemzése mind olyan témakör, amely nehezen érthető a szükséges ismeretek nélkül.

A pénzügyi elemzés elkerülhetetlen egy szervezet működtetésénél, éppen ezért a vállalati vezetőknek, vállalkozóknak is érdemes időt szánniuk az alapismeretek elsajátítására. A Számviteli képeskönyvvel könnyed, szórakoztató formában, juthatnak hozzá a legfontosabb tudnivalókhoz.

A számvitel alapjai diákoknak

Számvitel könyv kezdőknekA tapasztalatok alapján a Számviteli képeskönyvet sok diák választja vizsgára való felkészülésre. A kötet alkalmas arra, hogy megszüntesse a tantárgy mumus jellegét: egészen egyszerű, a mindennapi életből ismert gazdasági jelenségekkel kezdi a számvitel alapjainak tárgyalását. Az olvasók a hétköznapi eseményekből kiindulva, észrevétlenül jutnak el a kettős könyvelés alkalmazásáig. A vállalatokra jellemző gazdasági események tárgyalása csak a kötet második felében, a biztos alapok kiépítése után kezdődik el.