szja 1 % felajánlásSzemélyi jövedelemadónk 1 %-át minden évben felajánlhatjuk egy civil szervezetnek, további 1 %-kal pedig egy általunk választott egyházat vagy a nemzeti tehetség programot támogathatjuk. Ez nem újdonság, de amióta a NAV az adózók többsége számára elkészíti az szja-bevallást, mintha sokan megfeledkeznének róla. Az új rendszer 2017-ben indult, és az az előnye, hogy ha nem változtatunk a NAV által készített tervezeten, és nem is nyújtunk be saját bevallást 2018. május 22-ig, akkor ebből a tervezetből hivatalos bevallás lesz.

Így akár automatikusan is elkészülhet az szja-bevallásunk, ezért fordulhat elő, hogy nem rendelkezünk az 1%-ról. A NAV által készített adóbevallás ugyan kényelmes, de nagyobb tudatosságot igényel a civil szervezetek részére történő felajánlás szempontjából.
A felajánlás menete nem bonyolult, és több módszer közül is választhatunk:

  • A tavaly bevezetett eSZJA-felületen kényelmesen megjelölhetjük kedvezményezettjeinket, ráadásul a rendszeren belül könnyen kikereshető, kinek küldjük az 1 %-ot. Így már nem kell a támogatni kívánt szervezet adószámát kiböngészni. A felajánlás menetét az alábbi videó mutatja be: https://youtu.be/u43MErkaajk

Aki még nem regisztrált az Ügyfélkapun (tegye meg, mert sok előnyhöz juthat), nem éri el az eSZJA-t sem, viszont más módokon rendelkezhet az 1+1 százalékról:

  • Kitöltheti a NAV formanyomtatványát, de ha ez nem áll rendelkezésre, akár egy üres A4-es lapra is felírhatja. A rendelkező nyilatkozatot külön borítékba kell tenni, amin szerepeljen az adóazonosító jel. Ezt aztán be lehet tenni az adóbevallási csomagba és postán beküldeni vagy egy NAV ügyfélszolgálaton leadni.
  • Aki saját maga készíti el elektronikus adóbevallását, a „17EGYSZA” nyilatkozaton rendelkezh
  • A munkáltatói adómegállapítás megszűnt, de a munkáltatók összegyűjthetik az 1+1% nyilatkozatokat. Ezeket 2018. május 10-ig kell leadni a munkahelyen. A lezárt borítékon ekkor is fel kell tüntetni az adóazonosító jelet, a borítékot pedig a leragasztás helyén alá kell írni.

Egyéni vállalkozóknak 2018. február 26-ig be kellett adniuk az szja-bevallásukat, ám ha nem nyilatkoztak az 1%-ról, ezt 2018. május 22-ig még megtehetik, akár papír alapon, akár elektronikusan.

Az érvényes felajánlás tartalmi és formai követelményei:

  • Személyi jövedelemadónkat határidőre befizetjük.
  • Írásos nyilatkozatot teszünk a felajánlásról, amely tartalmazza a kedvezményezett szervezet adószámát, egyház esetén technikai számát. A nevét nem kötelező feltüntetni, de megtehetjük.
  • A szervezet jogosult legyen az 1 százalék fogadására.

A jogosultak listája megtekinthető a NAV honlapján:
Felajánlásra jogosult civil kedvezményezettek
A felajánlásra jogosult egyházak illetve a nemzeti tehetség program technikai számai.

A személyi jövedelemadó 1 % -a segít az alapítványoknak
Közösségi média
Cimke:

Vélemény, hozzászólás?