Pénzügyesekre mindig van igény –  a Banki állások pályakezdőknekHiányszakma a könyvelő című korábbi bejegyzés ismertette a ManpowerGroup felmérésének eredményét, ahol a hiányszakmák magyarországi listáján a könyvelő és pénzügyi szakember foglalkozás a 8. helyen szerepelt. Ez a szakma világszerte nagyon keresett, globális szinten a 7. helyen találjuk. Napjainkra már a bankokat is elérte a munkaerőhiány, a banki állások között is számos betöltetlen pozíciót találunk.

A pénzügyi szféra egyik legnagyobb területét képezik a banki állások. Pályakezdők számára jó belépési lehetőség a bankfiókban, számlavezetőként végzett munka. Annak ellenére, hogy az online bankolás terjedése miatt folyamatosan csökken a bankfiókok száma, nincs elég munkaerő. A számlavezetői állások némelyike részmunkaidős, ezek jó lehetőséget kínálnak például a felsőoktatásban tanuló diákok számára, ha az egyetem mellett nem tudnak teljes állást vállalni. A számlavezetői munka feltétele csupán középfokú iskolai végzettség, az új munkatársak belépéskor alapos felkészítést kapnak.  A továbbtanulás pedig kitűnő előrelépési lehetőséget teremt. Az MS Excel és az MS Word programok magabiztos kezelése előnyt jelent.

A profession.hu Bériránytűje szerint a pályakezdő banki szakügyintézők nettó átlagfizetése 180 000 Ft, 5 év szakmai tapasztalattal 250 000 Ft, míg a vezetőké 10 év szakmai tapasztalattal 400 000 Ft.

A legnagyobb magyar bank, az OTP például a cikk írásakor országosan 116, ebből Budapesten 81 munkatársat keres. Ezen felül a bank számos területe vár gazdálkodási és menedzsment, pénzügy és számvitel, nemzetközi gazdálkodás szakon tanuló egyetemi hallgatókat a kötelező szakmai gyakorlat letöltésére is. Feltétel, hogy a  releváns tantárgyak érdemjegyeinek minősítése a gyakorlatot megelőző két félévben többségében legalább jó legyen.

A hazai bankok sorában a K&H és az UniCredit váltogatja egymást a 2-3. helyen. A K&H-nál jelenleg országosan 75 betöltetlen állás van, ebből 59 Budapesten, a legtöbb itt is a fiókhálózatban, de a telefonos ügyfélszolgálat is számos munkatársat keres. Az utóbbi területen is  középfokú iskolai végzettség a feltétel, kezdők részére is alkalmas és szintén van lehetőség részmunkaidőre.

A K&H karrierstart! programja keretében a frissdiplomások rotációs rendszerben 1 év alatt több üzleti területen is kipróbálhatják magukat és elkezdhetik építeni karrierjüket. A programra minden évben sor kerül.  Februárban indul a pályázás, majd a sikeresen szereplő jelentkezők szeptemberben kezdik meg a munkát. A K&H is fogad egyetemistákat az iskola által kötelezően előírt szakmai gyakorlatra.

Az UniCredit Bank jelenleg 117 állást hirdet, ebből 31 van vidéken. Az UniCredit otthonról végezhető ügyfélszolgálati munkát is ajánl. Banki állások terén egyelőre még  ritkaságnak számít a távmunka, de a call centeres feladatok otthon is elvégezhetőek. A pozíció főiskolai vagy egyetemi, alapképzésben vagy mesterképzésben szerzett végzettséget és felhasználói szintű számítógépes ismereteket igényel.

A távmunkához az alábbi feltételek szükégesek:

  • Minimum 5 Mbit/s letöltési sebességű 1 Mbit/s feltöltési rendelkező szerződéssel igazolt internetkapcsolat.
  • A zavartalan munkavégzés feltételeinek biztosítása.

A munkakör betöltéséhez szükséges szaktudás Budapesten, egy maximum 4 hetes képzés alatt sajátítható el, ezután rendszeres időközönként egynapos oktatásokat tart a bank, szintén Budapesten. Az informatikai hátteret az UniCredit Bank biztosítja, az oktatások látogatásához szükége utazási költségeket is fedezi.

A munkaerőhiány a banki szféra egészére jellemző, így más pénzintézeteknél is számos állásajánlatot találunk. Az üzletág a digitalizáció folyamatos fejlődése miatt jelentősen átalakul, de hosszú távon is számolhatunk vele, kedvező előrelépési és fizetési lehetőséget kínál.

Banki állások
Közösségi média

Vélemény, hozzászólás?