Igen, ez tavaly óta lehetséges. A lakáshitel-törlesztés egy része egészségpénztárból is fizethető. Az egészségpénztárba egyénileg befizetett összegek után 20 százalékos adóvisszatérítés igényelhető, így ezzel a módszerrel a lakáshitel egy részét az állam fizeti vissza. Ezt a lehetőséget olyan pénztártagok vehetik igénybe, akik jelzálog alapú, hitelintézeti lakáscélú hitelben adósként vagy adóstársként szerepelnek. Érdemes még most az év végén feltölteni a pénztári egyenleget a következő évre, hogy az állami támogatást már jövő tavasszal megkapja.

 

Hogyan törleszthető egészségpénztárból a lakáshitel?

Szükséges hozzá:Lakáshitel

– egészségpénztári szerződés olyan pénztárral, amely kínálja tagjainak ezt a szolgáltatást,
– legalább 180 napja a számlára befizetett, szabadon felhasználható egyenleg,
– banki igazolás a törlesztő részletek megfizetéséről.

Az egyéni befizetéseknek tehát 180 napot az egészségpénztári számlán kell tölteniük, mielőtt lakáshitel törlesztésre lehetne fordítani ezeket az összegeket. Az egészségpénztári hozam és az adóhatóság részéről átutalt befizetés (adóvisszatérítés előző évi egyéni befizetés után) azonnal felhasználható hiteltörlesztésre. A 180 napos várakozás időszakra kamatot fizet a pénztár. Az egészségpénztári hozam kamatadó-mentes.

 

Mekkora a lakáshitel-törlesztés után igényelhető adóvisszatérítés maximális összege?

Az egészségpénztár által fizetett törlesztőrészlet a havi minimálbér 15%-a lehet, ez 2017-ben havi 19.125 Ft., 2018-ban 20.700 Ft lesz. Jövőre a teljes évre számított összegek így alakulnak:

 

Éves szinten lakáshitel-törlesztésre fordítható

20.700 Ft*12

248.400 Ft
A pénztár által levont költség  13.074 Ft
Összes befizetés 261.474 Ft
20% adóvisszatérítés  52.295 Ft

A pénztár által levont költség pénztáranként eltérő, ezt érdemes az adott pénztártól megkérdezni.

Egy házaspár mindkét tagja kihasználhatja a kedvezményt: ha mindketten pénztártagok, jövőre havi 41.400 Ft-os törlesztőrészletet fizethetnek egészségpénztárból. Ketten így 104.590 Ft kedvezményhez juthatnak.
Ennél nagyobb összeget is befizethetnek a pénztárba, ha egészségügyi célokra is akarnak költeni, ekkor az adóvisszatérítés arányosan nagyobb. Ilyen egészségügyi kiadás lehet például a magánorvos, szemüveg, gyógyszer költsége. Az adójóváírás összesen legfeljebb évi 150 ezer forint lehet.

A példában szereplő összeg az egész 2018-as évre elegendő, az adójóváírásból pedig kifizethető a 2019 januári és februári törlesztőrészlet. 2018 augusztustól viszont havonta fizetni kell az egészségpénztárba, ha 2019 márciusától is ki szeretné használni ezt a leheltséget: annak a törlesztőrészletnek is 180 napot kell töltenie az egészségpénztárban, aztán az összes következőnek is.

Látható, hogy a kedvezmény miatt 2 havi törlesztőrészletet az állam fizet. A kedvezmény igénybevétele az eSZJA rendszernek köszönhetően meglehetősen egyszerű, erről itt található egy útmutató: egészségpénztári kedvezmény eSZJA-n keresztül.

Egyes egészségpénztárak visszamenőleg is teljesítik a hiteltörlesztéseket, így a 2017. decemberben feltöltött pénztári számláról, a 180 napos várakozási periódus után, 2018. júniusban fél évre visszamenőlegesen, 6 x 20.700 Ft hiteltörlesztést fizet a pénztár, azaz 124.200 Ft-ot, ezt követően pedig havonta utal 20.700 Ft. összegű törlesztést, amíg lesz rendelkezésre álló 180 napos egyenleg.

Lakáshitel-törlesztés egészségpénztárból?
Közösségi média
Cimke:

Vélemény, hozzászólás?