A katáról, és nem Katáról, hiszen most nem egy hölgyről, hanem az egyik 2013 januárjától bevezetésre kerülő adónemről van szó. A kata, azaz a kisadózók tételes adója főállású kisadózó személyek után havi 50 ezer, a főállásúnak nem minősülő kisadózó személyek után havi 25 ezer forint. Ha kisadózó vállalkozás több kisadózó személyt jelent be, a tételes adót minden személy után külön-külön kell megfizetnie a tárgyhónapot követő hónap 12. napjáig. A kisadózó vállalkozás a naptári évben elért bevételének 6 millió forintot meghaladó része után 40 százalékos mértékű adót fizet az adóévet követő év február 25-ig.

A kata az alábbi közterheket váltja ki:
– vállalkozói személyi jövedelemadó és vállalkozói osztalékalap utáni adó vagy átalányadó,
– társasági adó,
– a személyi jövedelemadó, járulékok és a 14 százalékos egészségügyi hozzájárulás,
– szociális hozzájárulási adó és a 10, illetve 27 százalékos egészségügyi hozzájárulás, valamint a szakképzési hozzájárulás.

Ha a kisadózó vállalkozás kisadózónak nem minősülő személyeket (pl. munkavállalókat) foglalkoztat, nem mentesül a részükre kifizetett jövedelmek után teljesítendő kötelezettségek alól.

Ezt az adónemet egyéni vállalkozó, egyéni cég, kizárólag magánszemély taggal rendelkező bt. vagy közkereseti társaság tagja választhatja, kivéve ha biztosítási ügynöki, brókeri, biztosítás, nyugdíjalap egyéb kiegészítő, illetve saját tulajdonú vagy bérelt ingatlan bérbeadása, üzemeltetése besorolású tevékenységekből bevétele származik. Más gazdasági társaság, például kft. nem választhatja a katát. (A kft.-k kedvező adója a kiva, azaz a kisvállalati adó.) Ugyanígy nem választhatja adószámos magánszemély sem, előbb be kell jelentkeznie vállalkozónak.

A kisadózó vállalkozásnak bevételi nyilvántartást kell vezetnie, nem tartozik a számviteli törvény hatálya alá. A kisadózónak az általa kibocsátott számlán fel kell tüntetnie a „Kisadózó” megjelölést, ellenkező esetben mulasztási bírsággal sújtható.

Az a jelenleg működő vállalkozás, amely 2013. január 1-től a kata szerint kívánja teljesíteni adókötelezettségeit, 2012. december 1-31 között jelentkezhet be az adóhivatalnál. Kivételt képeznek a jelenlegi evások, akiknek december 20. előtt ki kell jelentkezniük az eva hatálya alól.

A törvény hatályos szövege: 2012. évi CXLVII. törvény

 

Mit kell tudni a katáról?
Közösségi média
Cimke:     

Egy gondolat a “Mit kell tudni a katáról?” -hoz

  • 2017-11-02 at 10:12 de.
    Permalink

    2017-től a kata bevételi értékhatára 12 millió forintra nőtt, így még több vállalkozás számára jelent kedvező adózási lehetőséget.

Hozzászólások lezárva