Az eva és a kata után a kiva egy olyan adónem, amely nem női névre hasonlít. De melyek a további különbségek?

A kivát, azaz kisvállalati adózást korlátolt felelősségű társaság, zártkörűen működő részvénytársaság, szövetkezet választhatja. Feltétele, hogy a vállalkozásnál foglalkoztatottak létszáma nem haladhatja meg a 25 főt (de nem szűnik meg az adóalanyiság, amíg a létszám 50 fő alatt marad), a bevétel nem haladhatja meg az évi 500 millió forintot, a mérlegfőösszeg pedig az 500 millió forintot.

Az új adónem kiváltja a szociális hozzájárulási adót, a szakképzési hozzájárulást és a társasági adót, de nem váltja ki az általános forgalmi adót, a személyi jövedelemadót és a munkavállaló által fizetendő járulékokat. A kiva alapja a személyi jellegű kifizetések és a vállalkozás pénzforgalmi szemléletű eredményének összege, de nem lehet kevesebb, mint a társadalombiztosítási járulékalapot képező személyi jellegű kifizetések összege. Az adó kulcsa 16%.

A kisvállalati adó éves elszámolású adó, az adóévet követő év május 31-ig kell bevallani, de havonta illetve negyedévente adóelőleget kell fizetni. (2013-ban 100 millió Ft előző évi összes bevétel alatt negyedévente fizetendő az adóelőleg, felette havonta. A későbbi években 1 millió Ft kiva kötelezettség jelenti majd a határt.)

Elterjedt az információ, hogy a kisvállalati adó alanyai kikerülnek a számviteli törvény hatálya alól, ez azonban téves.

A 2012. december 7-én javasolt módosítások értelmében a kiva hatálya alá december 1-től január 15-ig lehet bejelentkezni. Szintén a módosító javaslat tartalmazza, hogy nyíljon lehetőség a kisvállalati adóalanyiságot megelőzően keletkezett elhatárolt veszteség felhasználására, továbbá az azelőtt beszerzett tárgyi eszközök nyilvántartási értékével 10 év alatt, egyenlő részletekben csökkenthető legyen a pénzforgalmi szemléletű eredmény. Ezzel az adónem kedvezőbbé vált a választására jogosult gazdálkodó szervezetek számára.

További kedvezményt jelent, hogy pályakezdő, a tartós munkanélküliség után munkába álló és a gyesről visszatérő munkavállalók után az adó alapja a foglalkoztatás első két évében a kedvezményezett munkabérének összegével, de legfeljebb havi 100 ezer forinttal csökkenthető.

A törvény hatályos szövege: 2012. évi CXLVII. törvény

Mit kell tudni a kiváról?
Közösségi média
Cimke:     

Egy gondolat a “Mit kell tudni a kiváról?” -hoz

  • 2017-11-02 at 9:45 de.
    Permalink

    2017-től a kiva még kedvezőbb adónem lett, az adókötelezettség meghatározása egyszerűbbé és kiszámíthatóbbá vált. Az adó mértéke már csak 14% és nem növeli az adóalapot a vállalkozás pénzforgalmi szemléletű eredménye.
    2018-tól az adókulcs várhatóan 13% lesz.

Vélemény, hozzászólás?