A riói olimpia óta még többen ismerik az IronLady kifejezést: Hosszú Katinka fantasztikus sikerei méltán növelik hírnevét. A kiváló úszőnő egy interjúban mesélte el, hogy először egy kínai verseny hangosbemondója fűzte nevéhez ezt a jelzőt. Teljesen indokoltan. Azóta az IronLady személyes márkájává vált. Azonban nem ő a világtörténelem első vashölgye, inkább a méltó utód.

Margaret ThatcherKi volt az első Iron Lady? Margaret Thatcher, aki 1979 és 1990 között az Egyesült Királyság miniszterelnöki posztját töltötte be. Egy kisvárosi boltos lányaként nem várta nagy politikai karrier az arisztokratikus Britanniában, azonban oxfordi tanulmányai után országgyűlési képviselő, majd oktatásügyi miniszter, a Konzervatív Párt vezetője lett, ezután miniszterelnökké választották. Neve egy korszakot fémjelez, számos új kezdeményezést vezetett be a gazdaság fellendítésére, ezek közül kiemelkedik a rugalmas munkaerőpiac támogatása és az állami tulajdonú vállalatok privatizációja.

Margaret Thatchert egy szovjet újságíró, Jurij Gavrilov említette a médiában először “Zseleznaja Dama” néven a Vörös Csillag című lap 1976. január 24-i számában, rendíthetetlen politikai és vezetési stílusára utalva. Robert Evans, a Reuters hírügynökség moszkvai irodavezetője fordította le Iron Lady-nek és továbbította a hírt az ügynökségen keresztül. A brit sajtó azonnal felkapta a kifejezést és Margaret Thatcher már egy héttel később így nevezte magát a Southgate-i Selborne Hallban tartott beszédében:  “Ma este a Vörös Csillag estélyi ruhámban állok Önök előtt, szolid sminkkel és finoman hullámos frizurával, a nyugati világ Iron Lady-jeként. Igen, vaslady vagyok.” (Forrás: Max Fisher, The Washington Post, 2013. április 8.: ‘Irony Lady’: How a Moscow propagandist gave Margaret Thatcher her famous nickname.)

Az Iron Lady a magyar médiában lefordítva, Vaslady-ként terjedt el. A kiemelkedő politikus életéről több film is készült, köztük a “Vaslady  Meryl Streep főszereplésével, akit az alakításáért Oscar- és Golde Globe díjjal jutalmaztak.

Az Iron Lady névhez így sikerek „Hosszú” sora kötődik. Olyan eredményeké, amelyekhez kemény munka és kitartás vezetett. A példát bárki követheti, az út mindenki számára nyitva áll…

Iron Lady I-II.
Közösségi média

Vélemény, hozzászólás?