Közeledik az év vége, ha majd vissza szeretnénk igényelni a levont személyi jövedelemadó-előlegből, ideje megtenni a szükséges lépéseket. Az egészségpénztár kiváló lehetőséget nyújt erre, befizetéseink után akár 150.000 Ft adót is visszakaphatunk. Az ehhez szükséges adminisztráció, főként az adóbevallás elkészítése eddig sokakat visszatartott attól, hogy éljenek ezzel a kedvezménnyel. Az eSZJA bevezetésével egyszerűsödött a folyamat, most már valóban kár kihagyni.

Melyek az adó-visszatérítés igényléséhez szükséges lépések?

1. Nyisson ügyfélkaput. Ha még nincs hozzáférése az elektronikus közigazgatáshoz, az okmányirodákban igényelheti. Interneten foglalhat időpontot, így minimális a várakozási idő, negyed óra alatt elkészülhet. Az ügyfélkapu segítségével egy kattintással jóváhagyhatja majd a személyi jövedelemadó-bevallását és néhány másik kattintással igényelheti az adó-visszatérítést. Más előnyökkel is jár az elektronikus közigazgatás, számos ügy online indítható, és időben értesítést kap okmányai (személyi igazolvány, jogosítvány, forgalmi) lejáratáról.

2. Kössön szerződést egy egészségpénztárral. A belépés egyelőre csak személyesen végezhető el, választhat olyan pénztárat, amely lakóhelye közelében könnyen elérhető. A befizetésekből az egészségpénztár költséget von le (ennek mértékét a pénztártól tudakolhatjuk meg, szerepel a honlapjukon vagy megkérdezhetjük az ügyfélszolgálatot), ezt is figyelembe kell venni, így esetleg érdemes lehet egyszer elutazni a belépés miatt egy távolabbi pénztárhoz, ha az majd kisebb százalékot von le. Az összes többi művelet már interneten keresztül is intézhető.

3. Teljesítse a befizetéseket a szerződés szerint. Ha a szerződéses összegnél nagyobbak lesznek az egészségügyi kiadásai, bármikor befizethet a pénztárba. Az egészségpénztár által vezetett számlán szereplő összeg azonnal elkölthető.

4. Használja egészséggel kapcsolatos költéseire a pénztártól kapott kártyát. Az egészségpénztári számlán található összeget nemcsak a pénztártagok, hanem közeli hozzátartozóik (szülők, nagyszülők, gyermekek, házastárs illetve élettárs) is felhasználhatják. Ehhez a hozzátartozókat kedvezményezettként kell bejelenteni az egészségpénztárnál. Hozzátartozója részére társkártyát is rendelhet.

5. Az éves személyi jövedelemadó-bevallási határidő lejárta előtt az ügyfélkapun keresztül az eSZJA rendszerbe belépve hagyja jóvá a NAV által készített jövedelemadó-bevallási tervezetet (ha más ok miatt nincs vele egyéb tennivalója). Az eSZJA azonnal kijelzi, hogy befizetései után mekkora visszatérítésre jogosult, amely néhány kattintással visszaigényelhető. A visszatérítést az egészségpénztári számlára utalja a NAV, ahonnan egészségügyi célra használható fel. Teszteltük a rendszert, működik és egyszerű a használata.

Az egészségpénztárba teljesített egyéni befizetések 20%-a érvényesíthető adókedvezményként. 150.000 Ft a felső határ, ez éves szinten 750.000 Ft befizetését jelenti, de ennél kisebb összeg esetén is megéri az adó-visszatérítés.

A visszaigénylés feltétele, hogy az adott magánszemély a személyi jövedelemadóját megfizesse és ne legyen adótartozása, mértéke nem haladhatja meg az adó egyéb kedvezmények levonása után fennmaradó részét. A visszatérítés jövedelemkorlát nélkül érvényesíthető.

Mire fordítható az egészségpénztárba befizetett összeg?

A pénzt a következő célokra használhatjuk fel:

– gyógyszerek,Egészségpénztár
– szemüveg vagy kontaktlencse,
– magánorvosi kezelés,
– táppénz kiegészítés,
– kórházi szolgáltatások (pl. különszoba, választható étkezés),
– gluténmentes speciális élelmiszerek,
– gyógytorna, gyógymasszázs, fizioterápiás kezelések,
– csecsemő-ápolási termékek,
– hallásjavító eszközök.

Önsegélyező pénztári szolgáltatások – a 180 napnál régebbi befizetésekből vehetők igénybe:

– szülési segély, gyermekgondozási támogatás,
– beiskolázási támogatás
– munkanélküliségi ellátás
– rokkantsági járadék
– ápolási díj kiegészítése, idősgondozási támogatás
– lakáscélú jelzáloghitel törlesztés támogatása (a minimálbér 15 százalékának megfelelő összeg, ez 2017-ben 19.125 Ft/hó).

Egyes önsegélyező pénztári szolgáltatások igénybevételére csak az egészségpénztár tagja jogosult, hozzátartozóik nem.
A teljes lista megtalálható az egészségpénztárak honlapján.

Példa az egészségpénztár használatára:

A családban egy év alatt várható kiadások:

Nagyszülők gyógyszerei

120.000 Ft

Egyéb gyógyszerek

40.000 Ft

Szemüveg, kontaktlencse

45.000 Ft

Fogorvos, egyéb magánorvos

80.000 Ft

A pénztár által levont költség

15.000 Ft

Összesen

300.000 Ft

A 300.000 Ft-ot befizeti a tag a pénztárba, adóbevalláskor visszaigényli a 20 %-át. A jóváírt 60.000 Ft segítségével a következő év alatt elkölthető összegbe már csak 240.000 Ft-ot kell befizetni, ugyanakkora tervezett költés esetén. A 15.000 Ft-os költség figyelembevételével a haszon 45.000 Ft.

A személyi jövedelemadó-visszatérítés miatt az egészségpénztári megtakarítás támogatott, jövedelmező megtakarítási forma, ilyen szintű hozamot csak kiemelten kockázatos befektetések eredményezhetnek, itt pedig nem is kell egy évre lekötni a pénzt.

Mire kell figyelni?

– Az adómentesen vásárolható termékek és szolgáltatások köre évente változik, erről tájékozódjunk. Ha alapvető dolgokra akarunk költeni, gyógyszerre, orvosi ellátásra vagy szemüvegre, az várhatóan adómentes lesz.
– Ha kilépünk a pénztárból és még van a számlánkon pénz, azt megkapjuk, de be kell fizetni utána az adót. Annyi pénzt tartsunk a számlán, amennyit belátható időn belül el tudunk költeni.
– Ha elvész az egészségpénztári kártyánk, minél hamarabb tiltassuk le.

Soha nem volt még ilyen egyszerű a személyi jövedelemadó visszaigénylése – gyakorlati útmutató 5 lépésben
Közösségi média