Minden évben felajánlhatjuk személyi jövedelemadónk 1 százalékát egy civil szervezet részére, további 1 százalék pedig egy egyházat vagy a nemzeti tehetség programot támogathatja. A felajánlás során a következő tartalmi és formai követelményeket kell szem előtt tartanunk, hogy érvényes legyen:

 • Személyi jövedelemadónkat határidőre befizetjük.
 • A felajánlásról írásos nyilatkozatban rendelkezünk, amely tartalmazza a kedvezményezett szervezet adószámát, illetve egyház esetén technikai számát. A nevét nem kötelező feltüntetni, de megtehetjük.
 • A szervezet jogosult legyen az 1 százalék fogadására. A jogosultak listája megtekinthető a NAV honlapján:

Felajánlásra jogosult civil kedvezményezettek

A felajánlásra jogosult egyházak illetve a nemzeti tehetség program technikai számai

Az új eSZJA felületen kényelmesen megjelölhetjük kedvezményezettjeinket, a külön listákat sem kell átnéznünk, a rendszeren belül kikereshető, kinek küldhetjük az 1 százalékot. A felajánlás menetét az alábbi videó mutatja be:

 

Aki nem regisztrált az Ügyfélkapun, nem éri el az eSZJA-t sem, más módokon rendelkezhet az 1+1 százalékról:

 • Kitöltheti a NAV formanyomtatványát, de ha ez nem áll rendelkezésre, akár egy üres A4-es lapra is felírhatja. Fontos, hogy egy külön borítékba tegye, erre írja rá adóazonosító jelét, majd helyezze az adóbevallási csomagba.
 • Munkáltatói adómegállapítás esetén is tegye a nyilatkozatot adóazonosító jelével ellátott borítékba, ragassza le és így adja át a munkáltatónak. A boríték ragasztási felületét írja alá.
 • Aki az ÁNYK rendszerben készíti elektronikus adóbevallását, a „16EGYSZA” nyilatkozat beküldésével rendelkezhet.
Adója 1+1 százalékáról az eSZJA rendszerben is rendelkezhet
Közösségi média
Cimke:

Egy gondolat a “Adója 1+1 százalékáról az eSZJA rendszerben is rendelkezhet” -hoz

 • 2017-11-03 at 10:21 de.
  Permalink

  Úgy tűnik, az újfajta adóbevallás következményeként sokan nem éltek az 1 százalék felajánlásának lehetőségével. Miután a NAV készítette el az adóbevallást, az adózók nem foglalkoztak a felajánlással: az 1 százalékról rendelkezők száma 476 ezerrel esett vissza az előző évhez képest. Emiatt jelentősen kevesebb pénzhez jutottak a civil szervezetek és az egyházak a személyi jövedelemadóból, mint tavaly. A civil szervezetek e forrásból származó bevételei összesen mintegy 1,7 milliárd forinttal csökkentek.

Vélemény, hozzászólás?