A NAV adatai alapján a jogosultak KÖZEL FELE NEM IGÉNYLI ezt a kedvezményt, pedig a folyamat meglehetősen egyszerű, az “Adóelőleg-nyilatkozat 2017. évben az első házasok kedvezményének érvényesítéséről” című nyomtatványt kell kitölteni és a bérszámfejtőnek átadni. Előzőleg a nyilatkozat II. Blokkját a házastárs másik tagjának is ki kell töltenie. Az első házasok adókedvezménye meg is osztható a két házastárs között. Az adóelőleg-nyilatkozat nem csak a munkáltató számára adható, hanem olyan kifizető felé is, aki összevonás alá eső rendszeres jövedelmet juttat, neki is érvényesítenie kell a számfejtés során.

Az adókedvezménye a jogszabály szerint a házasságkötést követő hónaptól jár és 24 hónapon keresztül kérhető, együttesen havi 5.000,-Ft adó erejéig, így a pár összesen 120 ezer forint adókedvezményhez is jut. Azok vehetik igénybe, ahol legalább az egyik házastárs első házasságát kötötte, azaz nem szükséges, hogy mindkét félnek az első házassága legyen, korhatár pedig nincs.

A 2016. végi törvénymódosítás alapján az első házasok adókedvezménye akkor is érvényesíthető, ha időközben a házasok családi kedvezményre is jogosulttá váltak, azaz gyermekük született. Erre korábban nem volt lehetőség, ez a kedvezmény csak a várandósság 3. hónapjáig járt, mivel ezt követően a családi adókedvezmény folyósítása következett.

Így akik 2015-ben vagy 2016-ban az első házasok kedvezményét gyermekük születése miatt nem tudták mind a 24 hónapig igénybe venni, utólag is kérhetik, visszamenőlegesen 2015. január 1-től. A kedvezményt 2016-ra a személyi jövedelemadó bevallásban, 2015-re pedig önellenőrzéssel tudják érvényesíteni. Az adóbevallásban fel kell tüntetni, hogy a kedvezményt melyik házastárs veszi igénybe, illetve hogy megosztják az összeget. A jogosultak a személyi jövedelemadó bevallás vagy az önellenőrzés beérkezésétől számított 30 napon belül már kézhez is kapják a pénzt.

A NAV nyilvánosságra hozta, hogy az szja-bevallások adatai szerint 2015-ben közel 22 ezer házaspár vette igénybe a havi 5 ezer forintos kedvezményt, amely összességében 500 millió forintot tett ki. A KSH nyilvántartása alapján tavaly 46 ezer házasságot kötöttek, azaz a jogosultak kevesebb mint fele vette igénybe, ezért sok pár élhet még az önellenőrzés lehetőségével.

Az igényléshez szükséges 2017-es nyomtatvány innen tölthető le: http://nav.gov.hu/nav/adoeloleg_nyilatkozatok

Visszamenőleg is igényelhető az első házasok adókedvezménye!
Közösségi média