Idén először a NAV minden munkavállaló személyi jövedelemadó-bevallási tervezetét elkészítette. Ha megbízta munkáltatóját az adóbevallás elkészítésével, nem kapja kézhez az adóbevallási tervezetet. Aki nem bízta meg munkáltatóját, és már regisztrált az Ügyfélkapun, 2017. március 15. óta megnézheti a tervezetet az eSZJA rendszerben és szükség esetén módosíthatja. A tervezetről az Ügyfélkapu nem küld emailt, az adózónak magától kell belépnie a honlapra.

A webes felületen elérhető jövedelemadó-bevallásnak különösen azok örülhetnek, akik nem Windows operációs rendszert használnak, a Linuxon vagy Apple gépen dolgozók eddig évről évre megküzdöttek a nyomtatványkitöltő program vagy az aktuális nyomtatvány telepítésével. Az új rendszer minden számítógépről kényelmesen elérhető.

A kényelmet tovább növeli, hogy ha egyetért a tervezettel, semmi tennivaló nincs. Erre főként akkor van esély, ha egy munkáltatótól kapott jövedelmet, aki az adóelőlegeket szabályosan levonta, de nem tudta megbízni az adóbevallás kezelésével és nincs visszaigénylési lehetőség, például önkéntes nyugdíjpénztári vagy egészségpénztári befizetés után.

Ha van olyan jövedelme, ami nem szerepel a NAV tervezetében vagy adókedvezményt szeretne érvényesíteni, módosítani kell a bevallást.

A www.magyarorszag.hu vagy a www.nav.gov.hu honlapon látható az eSZJA felirat, erre kattintva jut el a tervezethez. A rendszer használatáról videót készített a NAV, amely itt tekinthető meg:

Aki nem regisztrált az Ügyfélkapun kérhette, a NAV postai úton megküldje az adóbevallás tervezetét. Ha egyetért az adóbevallási tervezettel, akkor nem kell semmit tennie, 2017. május 22-én a NAV által elkészített tervezet lesz a hivatalos adóbevallás. Ha nem ért egyet a NAV által készített tervezettel, be kell nyújtania 16SZJA jelű bevallást. A nyomtatvány letölthető a NAV honlapjáról vagy elérhető a NAV ügyfélszolgálatain.

Ha jövedelme nem munkáltatótól vagy kifizetőtől származik, a NAV adatszolgáltatás hiánya miatt nem tudja elkészíteni az adóbevallási tervezetet, így saját magának kell teljesítenie bevallási kötelezettségét a 16SZJA jelű bevalláson, ÁNYK, WebNYK program használatával vagy papír alapú nyomtatványon.

Egyéni vállalkozók, mezőgazdasági őstermelők és az általános forgalmi adó fizetésére kötelezett magánszemélyek részére adóbevallási tervezetet a NAV nem készít.

Elindult az eSZJA rendszer
Közösségi média
Cimke:

2 thoughts on “Elindult az eSZJA rendszer

  • 2017-10-18 at 2:58 du.
    Permalink

    Ezért külön nem mentem volna el az okmányirodába, de már volt ügyélkapum, úgyhogy kihasználtam. Meglepően egyszerű ez az eszja, ezt nem is vártam volna. Csak pár kattintás volt az egész adóbevallás.

  • 2017-10-19 at 12:51 du.
    Permalink

    Érdemes ügyfélkaput nyitni, egyre több ügyet lehet elektronikusan intézni. Már nemcsak az okmányok például a személyi igazolvány, jogosítvány lejáratáról küld értesítést, rajta keresztül lehet időpontot foglalni az okmányirodákba, a személyi jövedelemadón kívül a helyi adókhoz pl. a gépjárműadóhoz is hozzáférést biztosít. Az online intézhető ügyek köre folyamatosan bővül.

Vélemény, hozzászólás?