Az előző bejegyzésben már írtam arról, hogy az Ügyfélkapun regisztrált munkavállalók megtekinthetik a személyi jövedelemadó-bevallás tervezetét a Nemzeti Adó- és Vámhivatal új, internetes e-SZJA felületén. A rendszert azóta ki is próbáltam és a tapasztalataim alapján könnyen kezelhető. Első pillantásra látszik, hogy a NAV szerint van-e befizetendő vagy visszajáró adó. Arra is figyelmeztet, ha önkéntes nyugdíj- vagy egészségpénztári befizetés alapján kedvezmény vehető számításba, így az adókedvezmény igénybevétele nem marad el és a korábbiaknál egyszerűbben kivitelezhető.

Ha az adózó egyetért a bevallás tervezetével, nincs semmi dolga, 2017. május 22-én a NAV véglegesíti a tervezetet, az lesz a hivatalos adóbevallása.

Fontos azonban tudni, hogy a NAV által elkészített tervezet nem feltétlenül végleges. Pontosan rögzíti például a munkáltatótól származó jövedelmeket és az azok után levont adóelőleget, azonban előfordulhatnak olyan jövedelmek vagy kedvezmények, amelyekkel a NAV, információ hiányában nem számolt, ezekkel módosítani kell a tervezetet.

A módosítás menetéről videót készített az adóhatóság, itt tekinthető meg:

 

 

A módosító funkciót is kipróbáltam, a változtatásokat is könnyen végre lehet hajtani. Az új internetes felület egyszerűbben kezelhető, mint a korábbi elektronikus bevallás. A régi módszer egy az egyben követte az adóbevallási nyomtatvány felépítését, az új viszont felhasználóbarát grafikával, áttekinthetően, jól kezelhető tálalásban mutatja az adatokat. Rendelkezésre áll egy beépített kereső is és „súgó” segíti a kitöltést, nem kell elhagynunk a felületet, ha valaminek utána akarunk nézni.

A módosítás során előfordulhat, hogy a kifizetők által levont adóelőlegnél nagyobb összegű adót kell fizetni. Ez az eSZJA-n keresztül akár azonnal is rendezhető, de lehet itt részletfizetést is kérni.

Az online eSZJA nemcsak számítógépen, hanem mobiltelefonon vagy tableten vagy is működik. Mivel az internetes böngésző jeleníti meg, nem szükséges a kitöltő program telepítése, mint a régi ÁNYK rendszernél. Így az eSZJA-t azok is könnyen beüzemelhetik, akik Linux vagy Apple operációs rendszert használnak.

Aki nem regisztrált az Ügyfélkapun továbbra is a NAV-nál igényelhető nyomtatványon módosíthatja a személyi jövedelemadó-bevallás tervezetét.

Május 22-ig módosítható a személyi jövedelemadó-bevallás tervezete
Közösségi média
Cimke:

Vélemény, hozzászólás?